Ijzer smeden is een van de oudste metaalbewerkingsmethoden, waarbij een stuk metaal in een vuur wordt verhit en vervolgens in de juiste vorm gebracht word met een hamer en een aambeeld. Tijdens dit smeed proces smeed je de kristallen in een richting. Typische producten voor ijzersmeden zijn: Ploegen en andere landbouwwerktuigen Hamers, bijlen en ander zwaar gereedschap Hoefijzers Beslag voor wagenwielen Torenuurwerken Hekwerken en ornamenten Zwaarden en speren Kandelaars Sieraden (met name goud- en zilversmeden) Deurbeslag, sloten en scharnieren.

In het verleden werd er bijna altijd op een kolen/hout vuur gestookt. Maar tegenwoordig kan het ook door middel van een gasvuur, dit brandt veel schoner en zorgt voor veel minder schadelijke uitstoot. Zjakkoo werkt zowel met een kolenvuur als een gasvuur, natuurlijk heeft gas onze voorkeur. Helaas heeft gas als nadeel dat er moeilijk grote objecten in verhit kunnen worden, vandaar dat we sporadisch met kolen werken.

Bij Zjakkoo, de mooiste smederij van Eindhoven is alles op het gebied van smeedwerk mogelijk! Zowel maatwerk als workshops, cursussen, vrij smeden en als smid op locatie.

Maatwerk Smederij Eindhoven

Wij helpen u graag verder met al uw maatwerk aanvragen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld metalen belettering, metalen huisnummers, klein meubilair, custom bieropeners en andere producten voor zowel kunstzinnige als industriële oplossingen.

Offerte aanvragen

 

Geschiedenis ijzer smeden

Door de uitvinding van de blaasbalg, een zak van stof waar lucht mee gevangen kon worden en samengeperst kon vuur heter gestookt worden dan voorheen. Door deze hogere temperatuur wordt het mogelijk ijzer vrij te maken uit ijzererts. En samen met deze uitvinding startte ook de ijzertijd. De start van de ijzertijd was tussen 1200 v.Chr. en 800 v.Chr.. De techniek voor het extraheren van ijzer uit ijzererts tijdens de ijzertijd is nog steeds een behoorlijk lastige klus. In het youtube filmpje van "BBC Mastercraft" is te zien hoe ze dit doen.

Ijzer smeden blijft door de eeuwen heen een behoorlijk belangrijk beroep, veel van de werktuigen werd op grote schaal door smeden geproduceerd. Totdat de industriële revolutie hier verandering in bracht, met grote machines kon er op industriële schaal producten van ijzer / metaal geproduceerd worden. Hierdoor werden ijzersmeden langzaamaan steeds minder nodig.

Ijzer smeden in het nu

Ijzersmid was lange tijd een uitstervend beroep, maar door grote massa productie in China beginnen mensen de waarde van handgemaakt gereedschap door vakmannen steeds meer te waarderen. Langzaam maar zeker begonnen smeden zich steeds meer te richten op prachtig uitziende objecten.